menu

DLA SMAKOSZY

1. Kaczka pieczona z sosem pomarańczowo-jabłkowym

½ kaczki, ziemniaki po chłopsku, buraczki na miodzie

2. T-Bone stek z grilla

wołowina argentyńska ok. 400 g. ,ćwiartki ziemniaczane z tzatzikiem, sałata grecka

3. Polędwiczki wieprzowe z grilla

Sos borowikowy ,ziemniaki po chłopsku, warzywa gotowane,
sałata lodowa z pomidorem, ogórkiem i sosem winegret

4. Żebra po chłopsku

Ćwiartki ziemniaczane z tzatzikiem, sałata lodowa z serem feta i sosem winegret

5. Polędwica wołowa z grilla /soute

ziemniaki po chłopsku, sałata grecka,sos pieprzowy

6. Schab jagnięcy z kostką

kopytka z sosem szpinakowo – czosnkowym, sałata z sosem winegret

7. Ptasi lot

Polędwiczki drobiowe w sosie żurawinowym
kopytka, sałata lodowa z owocami tropikalnymi

 

…NAJLEPSZE DANIA BABUNI

1. Pierogi ruskie

opiekane lub z wody okraszone

2. Pierogi z mięsem i kapustą

opiekane lub z wody okraszone

3. Kluchy Saganiuchy

Pyzy faszerowane mięsem 3 szt, zestaw surówek

4. Placek ziemniaczany po staropolsku

podany z sosem gulaszowym, zestaw surówek

5. Placek ziemniaczany leśny

podany z sosem śmietanowo – grzybowym, zestaw surówek

6. Placek ziemniaczany podany z cukrem
7. Kopytka babuni

podane z  sosem gulaszowym, zestaw surówek

7. Kopytka mamuni

podane z sosem śmietanowo – grzybowym, zestaw surówek

 

SAŁATKI

1. Sałatka grecka

sałata lodowa, pomidor, ogórek, papryka, oliwki, ser feta

2. Sałatka Gorący ser

sałata lodowa, pomidor, ogórek, bekon, jajko sadzone, tosty z mozzarellą

3. Sałatka z wiórkami wędzonego łososia

sałata lodowa, pomidor, ogórek, oliwki, wiórki wędzonego łososia

4. Sałatka z kurczakiem grillowanym

sałata lodowa, pomidor, ogórek, kukurydza, kurczak grillowany

Do sałatek polecamy
5. Tosty zapiekane mozzarellą (3 szt.)

RYBY

1. Pstrąg z grilla z własnej hodowli

(ok.300-400g)

2. Filet z karpia soute lub w śmietanie
3. Filet z łososia soute

(ok. 200-250g)

4. Filet z sandacza soute

(ok. 200-250g)

5. Halibut smażony

(ok. 250g)

6. Filet z dorsza panierowany

(ok. 200g)

DANIA Z DROBIU

1. Pierś z indyka grillowana z żurawiną
2. Pierś z kurczaka panierowana
3. Pierś z kurczaka panierowana na różne sposoby

(zapiekana z serem / pieczarkami i cebulą)

4. Kotlet de volaille
5. Pierś z kurczaka grillowana
6. Szaszłyk drobiowy (2 szt.)
7.Wątróbka drobiowa smażona na masełku

z pieczarkami i cebulą

DANIA Z WIEPRZOWINY

1. Kotlet schabowy panierowany
2. Kotlet schabowy na różne sposoby

zapiekany serem/ z jajkiem sadzonym / pieczarkami i cebulą

3. Schab zapiekany leczem i mozzarellą
4. Żeberka wieprzowe grillowane (ok. 300g)
5. Karkówka z grilla (ok. 180g)
6. Golonka z grilla
7. Golonka duszona w warzywach
8. Golonka duszona w piwie
9. Kaszanka z cebulką
10. Wątróbka wieprzowa duszona z pieczarkami i cebulką
11. Świeżonka

DANIA Z WOŁOWINY

1. Kociołek Gołębiowski

pikantna zupa gulaszowa serwowana w podgrzewaczu

2. Polędwica wołowa grillowana/soute (ok. 200g)
3. Gulasz po Lipsku podany w szkatule chlebowej

DESERY

Sernik babuni z bitą śmietaną i owocami
Szarlotka na ciepło z lodami i bitą śmietaną
Szarlotka na ciepło z owocami i bitą śmietaną
Pajda drożdżowa z powidłami śliwkowymi

sezonowo

Naleśniki serowe

z owocami, bitą śmietaną, cukrem pudrem

Puchar lodowy

z owocami, bitą śmietaną i polewą czekoladową

Ciasto sezonowe

DLA BIESIADNIKÓW

1. Korytko grillowe (dla 4 osób)

Golonka, szaszłyk drobiowy, karczek z grilla, kiełbasa, pierś grillowana, pałeczki drobiowe, ziemniaki opiekane, sałatka grecka

1. Korytko grillowe (dla 6 osób)

Golonka, szaszłyk drobiowy, karczek z grilla, pierś grillowana, kiełbasa, pałeczki drobiowe, ziemniaki opiekane, sałatka grecka

3. Korytko grillowe extra (dla 12 osób)

Golonka, szaszłyk drobiowy, karczek z grilla, żeberka, bekon, pierś grillowana, kiełbasa, pałeczki drobiowe, kaszanka, świeżonka, ziemniaki opiekane, sałatka grecka

… TAK, NAJWAŻNIEJSZE DZIECI

Rosołek z kluseczkami
Pałeczki drobiowe panierowane

literki opiekane, zestaw surówek, kompocik

PRZEKĄSKI ZIMNE I GORĄCE

1. Deska mięs pieczystych i wędlin
2. Befsztyk tatarski z jajkiem
3. Śledź w oleju z cebulką
4. Śledź w śmietanie
6. Chleb gospodarza ze smalcem i ogórkami z beczki
7. Pieczywo tostowe z mozzarellą i bekonem

ŚNIADANIA (do godz. 12.00)

1. Śniadanie po wiejsku

jajecznica na maśle/bekonie, ser żółty, masło, pomidor, ogórek, pieczywo, herbata

2. Śniadanie Gospodarza

kiełbasa z wody lub rusztu, masło, pomidor, ogórek, pieczywo,
musztarda/ketchup, herbata

3. Śniadanie Gospodyni

wędliny regionalne, jaja sadzone na bekonie, pomidor, ogórek, masło, pieczywo, herbata

4. Śniadanie Szefa

łosoś wędzony, bekon grillowany, tosty zapiekane mozzarellą, pomidor, ogórek, pieczywo, masło, sok/ kawa/ herbata

ZUPY

1. Flaki po królewsku
2. Żur z kiełbasą i jajkiem
3. Żur na zakwasie w lipskim chlebie podany
4. Rosół wiejski z makaronem
5. Kociołek Gołębiowski

pikantna zupa gulaszowa serwowana w podgrzewaczu

6. Barszcz czerwony z uszkami
7. Barszcz czerwony solo
8. Zupa Saganek (kwaśnica)
9. Gulasz po Lispsku podany w szkatule chlebowej
10. Chłodnik litewski na botwince z jajkiem

(sezonowo)

11. Zsiadłe mleko, kartofle z okrasą

(sezonowo)

Kontakt

Karczma Saganek

Lipsko, Gołębiów 31
tel. 502 534 427
karczma@karczmasaganek.com.pl

 

Czynne od 7.00 – 23.00

Karczma Saganek - wejcie